Atestatul EASA si importanta lui

January 24, 2020 it.admin 0 Comments

1. Ce este atestatul EASA?

Atestatul EASA pentru insotitori de zbor este o calificare din domeniul aviatiei civile in baza caruia toti membrii echipajului de cabina isi desfasoara activitatea in cadrul unui operator aerian european. Acesta se obtine ca urmare a parcurgerii unui curs de pregatire initiala in domeniul sigurantei si securitatii zborului si este recunoscut si aprobat de Autoritatea Aviatica Civila, Agentia Europeana pentru Siguranta Aeriana (EASA) si companiile aeriene in sine.

2. De ce este necesar atestatul EASA?

Pentru a putea lucra la o companie care este inregistrata in Uniunea Europeana, indiferent unde isi desfasoara activitatea, atestatul EASA este obligatoriu. Este dovada ca ai parcurs cursul de pregatire si ca l-ai finalizat cu succes si esti apt de zbor din toate punctele de vedere.

Solicitantii unui atestat de membru al echipajului de cabina trebuie sa absolve un curs de pregatire initiala pentru a se familiariza cu mediul aviatic si pentru a acumula suficiente cunostinte generale si competente de baza necesare executarii atributiilor si indeplinirii responsabilitatilor legate de siguranta pasagerilor si a zborului, in timpul operatiunilor normale, anormale si de urgenta.

3. Cum se obtine atestatul EASA?

In vederea obtinerii atestatului de zbor este necesara parcurgerea unui curs initial de pregatire pentru insotitori de zbor. AirApp Academy organizeaza acest curs care dureaza 15 zile (sau mai mult in cadrul altor companii), si care include doua parti:

  • partea teoretica: unde se parcurg modulele legate de teoria zborului, proceduri normale si de urgenta la bord, echipamentele folosite de cabin crew, limba engleza pentru aviatie, legislatia aeronautica, acordarea primului ajutor, managementul resurselor echipajului, comunicarea cu pasagerii si interactiunea cu acestia.
  • partea practica: implica o deplasare la un simulator (in cazul AirApp Academy acesta se desfasoara in Larnaca, fiind unul dintre cele mai moderne si complete simulatoare din domeniu) unde se vor “simula” toate situatiile de urgenta care pot aparea la bordul aeronavei, inclusiv supravietuirea in apa.

De-asemenea pentru a putea finaliza acest curs este necesar un examen medical amanuntit, care sa demonstreze aptitudinea de zbor a cursantului. La final are loc un examen scris si oral din materia studiata la curs, in cadrul Autoritatii Aeronautice emitente.

Atestatele obtinute la companiile care nu sunt inregistrate in Europa (ex. cele din Middle East: Emirates, Qatar, Eithad,  Gulf Air etc.) nu sunt recunoscute de catre companiile europene si Autoritatile Aeronautice Civile. Este necesara asadar parcurgerea cursului, indiferent de experienta anterioara ca si cabin crew.

4. Cat este valabil atestatul EASA?

Odata obtinut, atestatul EASA este valabil 5 ani – daca nu activezi in cadrul niciunei companii. Daca te angajezi si zbori, operatorul aerian iti revalideaza anual licenta de zbor.

5. Ce companii solicita atestatul EASA?

Toate companiile aeriene cu baza in Europa solicita acest atestat. Dintre acestea, o mica parte ofera si training intern pentru obtinerea atestatului dar cu mici dezavantaje:

  • durata mai mare a trainingului – de la cateva saptamani pana la mai mult de o luna
  • in timpul trainingului nu esti remunerat de catre angajator
  • dupa finalizarea trainingului si angajare (daca este cazul),unii operatori isi recupereaza suma pentru cursul oferit din salariu/diurne
  • grupe mari de cursanti, cu o parcurgere a materie intr-un ritm diferit fata de cel al unei scoli de profil, neavand posibilitatea reluarii unor aspecte neclare sau neintelese (nu toti cursantii selectati initial finalizeaza acest training si nu toti sunt angajati de catre operator)

In mare parte, operatorii aerieni prefera si considera un avantaj atestatul EASA obtinut deja pana la momentul angajarii intrucat le reduc lor costurile de scolarizare si timpul de pregatire (fiind necesara astfel doar conversia).

AirApp Academy in colaborare cu CA Crew Academy Cipru ofera sansa cursantilor sa finalizeze trainingul de obtinere al atestatului EASA in doar 15 zile! Alaturi de cei mai experimentati si dedicati instructori, te pregatim pentru a te alinia la cei mai buni din domeniu, pentru a-ti incepe visul cat mai curand si pentru a fi capabil sa faci fata tuturor situatiilor de la bord.