Tipuri de companii aeriene

January 3, 2020 it.admin 0 Comments

In functie de anumiti factori, companiile aeriene sunt impartite in mai multe categorii:

  1. Dupa rutele pe care le opereaza: companii domestice si internationale.
  2. Dupa programul de zbor (conform ICAO): companii cu operare regulata (companiile de linie, low-costs) si companii cu operare neregulata (cele care ofera servicii de transport aerian neprogramat de pasageri sau marfuri la o taxa pe ora sau pe mile/kilometru, in regim de inchiriere atat a aeronavei cat si a echipajului de zbor).
  3. Dupa tipurile de servicii oferite: Full Carrier, Low Cost, Charter, VIP, Cargo, Mixte.

Mai jos va vom prezenta tipologia pentru fiecare companie, pentru a intelege, mai ales din punct de vedere al insotitorilor de bord, care sunt plusurile si minusurile unei cariere in functie de operatorul ales.

Companiile de linie sau full service carrier

Sunt companiile nationale, ori companii private, care functioneaza dupa regulile IATA (Asociaţia Internationala a Transportatorilor Aerieni) si care ofera servicii complete la bordul aeronavei: de la bagaje de mana/cala incluse in pret, la catering, inflight entertainment, conexiuni directe etc. Exemple: Tarom, KLM, AirFrance, British Airways, Brussels Airlines, Turkish Airlines, Qatar Airways, El Al, Iberia, LOT, Lufthansa, Aeroflot, etc.

Aceste companii recruteaza constant, intrucat au activitate continua, pe tot timpul anului, au un istoric puternic in spate si isi desfasoara activitatea in toate colturile lumii, avand diferite baze de operare. In general ofera contracte pe perioade nedeterminate, cu salarii motivante, peste medie, beneficii si bonusuri in functie de activitate.

Companiile low-cost sau smart flying

Sunt companii private care ofera in general bilete la preturi foarte scazute prin eliminarea unor servicii traditionale oferite pasagerilor (bagaje, catering, conditii de calatorie sub cele oferite de companiile de linie). Conceptul este originar din Statele Unite de unde s-a raspandit rapid in Europa la inceputul anilor 1990. Exemple: Blue Air, Wizz Air, Ryan Air, Easy Jet, Eurowings, Condor, Volotea, Vueling, Transavia, FlyBe etc.

Din punct de vedere al insotitorilor de bord diferentele sunt urmatoarele: financiar apar diferentieri raportate la metodele de plata: unele au salariu fix + ore de zbor+ bonusuri, altele au salariu fix + numar de zboruri + bonusuri, nefiind parte din aliantele aeriene principale aceste companii nu ofera beneficii angajatilor la nivelul companiilor de linie. Recruteaza constant, avand un program de operare foarte aglomerat, datorat numarului mare de pasageri care folosesc acest tip de servicii, mai ales pentru zboruri short to medium haul. Se bazeaza pe un program cu baze fixe, cursele operate fiind scurte sau medii, ceea ce implica intoarcerea echipajului la baza, neavand layovers in alte destinatii, cu anumite exceptii.

Companiie de tip Charter sau ACMI

Cele de tip charter opereaza servicii de transport pasageri si/sau cargo in regim de inchiriere, fie de catre agentii de turism, persoane fizice, echipe de fotbal, corporatii, pelerini, etc.

Iar cele ACMI, in plus, pot efectua zboruri in regim de inchiriere si pentru alte companii aeriene, care au nevoie de extra-capacitate sau au o problema tehnica. Acestea inchiriaza aeronava impreuna cu echipajul de zbor.

Exemple: CarpatAir, Bulgarian Air Charter, Jet Aviation, Neos, Air Bucharest, Small Planet, Swift Air, Enter Air, Titan Airways, TUIfly etc.

Pentru insotitori prezinta o serie de avantaje, regasite in urmatoarele elemente: salariu motivant, peste media oferita pe piata de celelalte companii aeriene, baze flexibile in functie de nevoile companiei (in general in destinatii de vacanta, exotice), layovers mai lungi in diferite orase/tari, beneficii oferite de agentiile de turism (cazari in hoteluri de 5*, excursii, bilete gratuite etc), oportunitatea de a intalni o alta categorie de pasageri decat pe cursele de linie etc. Marele dezavantaj este perioada determinata, dictata in general de caracterul sezonier al curselor. Dar asta nu inseamna ca de exemplu, pe timpul iernii companiile isi inceteaza activitatea: pe langa charterele de sezon (Craciun, Revelion, ski), majoritatea isi reorienteaza operarea catre zone mai exotice: Africa, Middle East, America de Sud/Centrala etc.

Companiile VIP

Ofera servicii exclusiviste, operand aeronave de dimensiuni mici in general, destinate unui numar redus de pasageri cu caracter special. Transporta in general personalitati din domeniul sporturilor, politicieni, oameni de afaceri, personaje din showbizz sau persoane VIP sau VVIP.

Exemple: NetJets, VistaJet, Jet Linx, XO Jet, Victor, Jet Suite, Globe Air, Blue Star Jet, One Sky Jet etc.

In ceea ce priveste insotitori de zbor, acest tip de companie ofera cele mai mari beneficii din toate punctele de vedere dar si cerintele sunt pe masura: limba engleza nivel avansat plus alte limbi de circulatie internationala, experienta in domeniu aviatie business sau private, cunostiinte generale despre bucataria internationala, geografie, prim ajutor, catering, servicii aditionale etc. Dezavantajul major este programul foarte flexibil, fiind obligat ca insotitor sa fii disponibil 24/24.

Asadar pentru fiecare tipologie de insotitor de zbor exista o companie pe masura. Trebuie doar sa iti setezi foarte bine telurile in functie de nevoi, pregatire si disponibilitate.

In articolele urmatoare vom discuta mai mult despre fiecare tip de companie si beneficiile ca insotitor de zbor.